Bültene Kaydol

Gelişmelerden haberdar ol

Çin’in Büyümesiyle Birlikte, Açık Deniz Rüzgâr Enerjisi Kapasitesi 2026’ya Kadar 100 GW’a Ulaşacak

Yazar: Eda GEDİKOĞLU

01 Jul 2025

Kuzey Amerika pazarındaki belirsizliklere rağmen, Avrupa ve Asya ülkelerinin projelerini hızlandırmasıyla birlikte küresel açık deniz rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 2026 ortasında 100 GW seviyesini aşması bekleniyor.

Kuzey Amerika pazarındaki belirsizliklere rağmen, Avrupa ve Asya ülkelerinin projelerini hızlandırmasıyla birlikte küresel açık deniz rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 2026 ortasında 100 GW seviyesini aşması bekleniyor.

İngiltere merkezli ticaret örgütü RenewableUK, hâlihazırda yapım aşamasında olan 27,3 GW’lık açık deniz rüzgâr enerjisi kapasitesine dikkat çekerek, sektörün önemli bir büyüme ivmesi yakaladığını vurguladı. Yükselen sermaye maliyetleri ve değişen ticaret politikaları gibi zorluklara rağmen sektörün hız kesmeden büyüdüğüne işaret eden kuruluş, mevcut büyüme hızıyla birlikte 2030 sonuna kadar küresel operasyonel kapasitenin neredeyse üç katına çıkarak 244 GW seviyesine ulaşabileceğini öngörüyor.

Bu olumlu öngörüler, son 12 ayda kaydedilen güçlü kurulum artışlarının ardından geliyor. RenewableUK’ın son yayımladığı EnergyPulse Insights Offshore Wind raporuna göre, küresel operasyonel kapasite bir yıl içinde %14 artarak 74,7 GW’dan 85,2 GW’a yükseldi. Çin ve Birleşik Krallık gibi öncü ülkeler yatırımlarını güçlü şekilde sürdürürken, Endonezya, Şili, Guernsey, Bermuda ve Malta gibi gelişmekte olan pazarlardaki kurulumlar da bu artışa katkı sağladı.

Dünyadaki toplam devreye alınmış açık deniz rüzgâr kapasitesinin yarısından fazlası 42,9 GW ile Çin’e ait. Çin’i 15,6 GW ile Birleşik Krallık, 9 GW ile Almanya ve 5,4 GW ile Hollanda takip ediyor. Tayvan 3 GW ile beşinci, Danimarka ise 2,7 GW ile altıncı sırada yer alıyor. Birleşik Krallık, açık deniz rüzgâr enerjisini enerji dönüşüm hedeflerinin merkezine koymuş olsa da, sektörde son dönemde güven krizi yaşanıyor. Geliştirici firmalar artan maliyetler ve riskler nedeniyle projelerde temkinli davranmaya başladı. Danimarka merkezli yenilenebilir enerji devlerinden Ørsted, Birleşik Krallık’taki 2,4 GW kapasiteli Hornsea 4 projesini iptal ettiğini açıklamıştı. Bu, Ørsted’in Hornsea bölgesindeki dördüncü gigawatt ölçekli projesiydi.

Bu gelişmenin ardından RenewableUK, 2024 yılı içinde başlayacak olan Yedinci Tahsis Turu (Allocation Round 7) için geliştiricilerin ihaleye ilgi göstermeme ihtimaline karşı uyarılarda bulundu. 13 projeye ait toplam 8,5 GW’lık kapasite teknik olarak ihaleye girmeye uygun. Hükümetten onay alacak 5 projenin daha eklenmesi halinde bu kapasite 16,3 GW’a ulaşabilir. Hükümet, süreci canlandırmak adına planlama aşamasındaki sabit temelli projelerin de ihaleye katılmasına imkân tanıyacak şekilde uygunluk kriterlerini esnetmeyi değerlendiriyor. Böyle bir düzenleme ile ihaleye uygun toplam kapasite 25,6 GW’a çıkabilir.

Birleşik Krallık açısından açık deniz rüzgâr enerjisinin kesintisiz yayılımı oldukça kritik. Sektörde çalışan kişi sayısı son iki yılda %24 artarak 32.000’den 40.000’e yükseldi. EnergyPulse raporuna göre, dünyada planlama aşamasından işletmeye alınmış statüye kadar herhangi bir gelişim evresinde bulunan açık deniz rüzgâr santrallerinin toplam portföyü 46 ülkede 1.555 projede 1.219 GW’a ulaştı. Çin, geliştirilme aşamasındaki 261 GW ile liderliğini sürdürüyor. Onu 94,4 GW ile Birleşik Krallık ve 77,8 GW ile ABD izliyor.

Çin

Bültene Kaydol

Gelişmelerden haberdar ol

İlgili İçerikler

“QSM Global Olarak Dünya Çapında Gemi İşletmelerine Nitelikli Ve Güvenilir Denizciler Temin Ediyoruz”

İş ortakları ve gemi insanları için “Safety First” anlayışıyla operasyonel mükemmellik hedefleyen QSM Global, farklı coğrafyalarda uluslararası standartlara uyum sağlayarak, sadece personel temin etmekle kalmayıp, onların gelişimini de sürekli takip ediyor. İş ortaklarına stratejik ve ihtiyaca uygun çözümler sunan QSM Global, denizcilik sektöründe hem güvenliği hem de verimliliği artırmayı amaçlıyor. QSM Global’ın kuruluş hikâyesini, vizyon ve misyonunu konuştuğumuz QSM Global Kurucusu Ebru Kasap, iş ortaklarına sundukları stratejik ve ihtiyaca uygun çözümleri anlattı.

Yazar: Eda GEDİKOĞLU

01 Jul 2025

“Türk Denizcilik Sektörünün Uluslararası Rekabet Gücünü Artırmayı ve Sürdürülebilir, Çevreci Bir Gelecek İnşa Etmeyi Hedefliyoruz”

Türk denizcilik sektörü, küresel ticaret yollarındaki ve dijital dönüşümdeki gelişmelerin etkisiyle önemli bir evrim sürecinden geçiyor. İzmir, güçlü liman altyapısı, stratejik konumu ve sektöre yaptığı yatırımlarla, ülkenin denizcilik ve lojistik merkezlerinden biri olmaya devam ediyor.

Yazar: Eda GEDİKOĞLU

01 Jul 2025

Akdeniz Sularında Yeni Dönem Başladı, Petrol Ofisi Grubu İlk ULSFO Üretimini Gerçekleştirdi

Akdeniz’de gemi yakıtlarında kükürt sınırının yüzde 0,10’a düşürüldüğü yeni döneme girilirken Petrol Ofisi Grubu’nun Kocaeli Derince’deki terminalinde ilk ULSFO (Ultra Düşük Kükürtlü Yakıt) üretildi. İlk ayda 10 bin tondan fazla ULSFO satış hacmine ulaşan Petrol Ofisi, böylelikle transit siyah ürün pazarının yüzde 20’den fazlasını karşılayarak önemli bir başarıya da imza attı.

Yazar: Eda GEDİKOĞLU

01 Jul 2025